Blogg

Välkommen till ordningsbloggen. I den här bloggen hittar du tips och idéer på saker du själva kan göra för att få ordning och reda hemma eller på kontoret. Vi ger även lite tips på förvaringsinventarier, form, färg etc.

16 tips för att skapa en organiserad garderob.

Dromgarderob banner LI (1)

2021-05-31

Att skapa ordning och reda i en svällande garderob är inte helt lätt. Men det finns tips att följa, och det handlar om att skapa struktur, ordning och att faktiskt rensa ut regelbundet

Känner du igen dig? Det är en ny årstid och du ska få fram alla sommarkläder, men det är redan fullt i garderoben av alla andra årstiders kläder. Och i en salig röra. Och det finns helt enkelt inte plats för mer utan att rensa.
Som ordningskonsult rekommenderar jag att använda dig av SPACE-metoden
Den gyllene regeln när det gäller organisering av utrymmen handlar om hur man förvarar saker. Ditt mål bör vara att ha tomma hyll- och lådutrymmen

1. Lägg in i kalender, och skapa tid för detta
2. Börja med garderoberna i ett rum eller för en person
3. Ta fram plastsäckar och kartonger
4. Lista vart du förvarar kläder (generellt förutom i garderober)
5. Töm garderoberna och lägg ALLT på sängen
6. Ta bort och lägg alla galgarna i en hög (sorteras sen för att se om du har enhetliga, vilka som bör slängas, och ev köpa in nya (att ha enhetliga galgar är en viktig del för helhetskänslan av ordning
6. Sortera allt i rätt kategorier (kjolar, byxor, tröjor, blusar, skor etc)
7. Nu går du igenom varje kategori enligt Spara, Sälja, Donera, eller Slänga och sortera i nya högar
8. Det som ska slängas läggs i plastsäckar för bortforsling
9. Detsamma för det som ska Doneras och Säljas
10. Gå igenom vad som kan hängas, läggas, vikas etc och som ska ligga på ev hyllor och lådor
11. Nu är det viktigt att du i nästa steg helst skaffar enhetliga galgar (färg ja, och helst modell) och rätt sort beroende på plagg
12. När du hänger saker är det viktigt att du sorterar dem efter färg, modell, längd, hur ofta du använder plaggen etc
13. När du ska vika tröjor, t-shirts, underkläder etc, är det viktigt att du har lådor/förvaring/korgar som lätt kan hålla saker på plats när de viks (se sep video på hur man kan vika tröjor och t-shirts)
14. Ha gärna förvaringslådor, korgar etc med etiketter på så ser du lättare vad som ligger i vad (särskilt viktigt för saker du har högre upp och kanske inte använder så ofta)
15. Skor - sortera efter modell, färg och användning. Sådant som är säsong lägg i korgar/lådor etc och ställ högt eller långt in eller på annan plats och ha bara de i garderoben du använder här och nu.

Ja detta var bara några tips jag ville dela med mig av. Känns detta projekt oöverkompligt, ja då är jag här för dig och kan hjälpa dig med garderobsrensning och organisera.