Blogg

Välkommen till ordningsbloggen. I den här bloggen hittar du tips och idéer på saker du själva kan göra för att få ordning och reda hemma eller på kontoret. Vi ger även lite tips på förvaringsinventarier, form, färg etc.

Ordningskonsult - ett nytt yrke i Sverige

8F5032BA-DE97-4AE6-B0AB-CCFC818E01A4

2021-06-22

Du har säkert sett dem på YouTube eller Netflix, de s.k home organizers, eller ordningskonsulter som det heter på svenska. I den här bloggen berättar jag vad en ordningskonsult gör

Vad är det och vad gör egentligen en professionell organisatör/ eller ordningskonsult?

En professionell organisatör/ordningskonsult är en person som kan hjälpa dig att organisera alla fysiska och digitala ytor i ditt liv ? en garderob, ett kök, garderob, barnens rum, förråd, tvättstuga eller varför inte hemmakontoret, enligt Svenska Branschföreningen för konsulter inom Produktivitet och Ordning,

Ja det finns en branschförening för oss, vilket känns jätteroligt.

Du kanske har sett på YouTube-klipp från japanska Marie Kondo eller tjejerna på amerikanska The Home Edit, vars serie på Netflix "Get Organized", fått en hel värld att vilja ha de mest perfekta skafferierna och garderoberna i vitt med regnbågsfärgade klädstänger och bokhyllor och perfekt vikta t-shirts och tröjor. Och vem vill inte ha det så! Och med Instagrams starka tillväxt i kombination med YouTube har detta spridit sig, även till Sverige. (där vi ju har IKEA i vårt blod, vad gäller olika tyoer av förvaring.

Jag har sett programmen och YouTube-klippen, hur många ggr som helst, och älskar dem. De är oerhört duktiga och inspirerande, personliga, roliga och man vill inget hellre än att börja organisera överallt i sitt hem, eller hur.

I mitt bolag Surprisehouse som jag äger sen 2000, har jag jobbat med paketinslagning och pyssel. Och i dåvarande butiker hade vi mycket förvaringsprodukter. Och jag har gjort mycket presentinslagningar med korgar, lådor, askar, burkar etc och vi har hjälpt många kedjor i detaljhandeln med allt från marknadsföring, paketinslagning, butiksskyltningar etc.

Jag har nog alltid varit intresserad av form, färg, inredning, möbler, vintage och förvaring. Jag formligen älskar walk-in-closets och följt kändisar, vanligt folk, inredare och influencers länge (främst i USA) och sett hur fantastiska en del är. (Så vill du snacka walk-in-closets-idéer med mig, har du kommit rätt).

Men att jag skulle satsa på att skapa ett varumärke och ett yrke av det var kanske inte helt naturligt, eller kanske är det det?
Jag driver flera bolag och lanserade 2005 mitt varumärke som Gift Wrap Artist i detta företag. Precis som nu med Ordningskonsulter, fanns ingen sådant yrke då utan jag uppfann det, och efterfrågan fanns inte heller i början, dvs att kunna utbilda sig inom paketinslagning, både som butiksanställd och lära sig privat, eller anlita en professionell paketinslagare för sina paket.

Men nu vet många om oss och att det går att ha det som yrke.
Så Yrket Professional Organizer , Home Organize, Professionell Organisatör eller Ordningskonsult som vi kallar oss här i Sverige är nytt men ett verkligt spännande yrke och vi ser en stor marknad i detta. Vi har kommit till jorden haha för att vara ett stöd för dig som vill ha lite mer ordning och reda i ditt hem eller på företaget.

Så även om du hör ordet professionell organisatör, ordningskonsult etc så är det kanske inte helt självklart vad en sådan gör.

Vi alla skaffar allt fler saker till våra hem, och inte nu minst i pandemin, har allt fler i familjerna jobbat hemifrån, fler och fler satsat på att investera i sina hem i stället för den uteblivna semesterresan, och vi spenderar m a o mer tid hemma, vilket gör att kraven på få plats för allt och alla samt att ha ett väl fungerande hem och hemmakontor ökar. Och visste du, t ex att ett barn i Sverige idag har i snitt 500 leksaker!

Och för det krävs organisering! Så därför börjar det så sakta ni skapas en helt ny typ av yrke - ordningskonsult

Vad gör en ordningskonsult?
Jag, som professionell organisatör eller ordningskonsult kan hjälpa dig att organisera olika utrymmen i ditt hem eller för företag för den delen, t. ex :
o köksutrymmen (frys, kyl, skafferier, skåp och lådor
o garderober, (walk-in-closets), med Elfas förvaringar
o badrum
o tvättstuga/förråd/garage
o hemmakontor
o barnrum etc.
o T o m sortera fotografier, filmer, papper

För dessa utrymmen:

o Går vi tillsammans med dig igenom aktuellt projekt/utrymme
o Gör kort analys över vad du vill få ut av uppdraget
o Vi mäter utrymmet och uppskattar tidsåtgången
o Går igenom vilka förvaringsmaterial som kan passa
o Sen skickar jag en offert inklusive uppdraget, förslag på förvaringsmaterial (lådor, boxar, etiketter etc om så önskas)
o Ger råd kring hur man kan förvara saker och vi återställer det som ska sorteras in och organiseras.

Jag gör dock inga rena vindsrensningar/källarrensningar, men rensningar/tömningar, bortförsel, donering eller säljer saker (men kan hjälpa till att arrangera/boka/ge råd kring detta).

Vad gör en ordningskonsult inte?
Detta kanske låter lite hårt, som om vi inte gör något alls men jag får ofta frågan och passar på att förklara vad man kan anlita just mig för eller inte:

o Jag städar inte ditt hem (dock lättare rengöring av utrymmet som organiseras
o Jag tvättar inte fönster, eller tar hand om trädgården (men arrangerar gärna platsen för trädgårdsprylarna)
o Jag säljer inte dina saker vi forslar inte bort saker till tippen
o Jag är inte arkitekt/snickare så om det krävs ev ombyggnationer eller uppsättning av hyllor/garderober etc har vi en samarbetspartner
o Jag tar inte hand om sterbhus och inte projekt där t. ex ?hoarding? skett
o Vi ger råd och vi DÖMER aldrig hur du har det, vi är här för att hjälpa inte stjälpa

Jag erbjuder även rådgivning, hjälper till att rensa ut, sortera, gruppera, i form av spara, skänka, sälja-beslut, samt det som många tycker är svårt, plockar in, viker, arrangerar så att du och din familj lättare han hitta, använda och fortsätta hålla ordning i aktuella utrymmen/rum

Det är inte svårare att anlita mig än att anlita städ/tvätthjälp
En del uppfattar yrket och att ta hjälp av en ordningskonsult som väldigt personligt, dvs att ta hjälp av någon som ser ?bakom? den fina fasaden men så är det verkligen inte.

Det är ingen skillnad som vi se det på att ta hjälp av någon som städar ditt hus, tvättar familjens kläder eller bygger om i ditt hus. Men man kanske utvecklar en lite mer personlig relation med vissa uppdragsgivare (men oftast för att man får fler uppdrag efter det första?) och en del kanske tycker det är lite pinsamt att ha rörigt i lådor och skåp. Tro mig, det är inget att skämmas för, vi alla har det emellanåt och vi dömer aldrig utan är din och familjens PT (personliga tränare/stöd för att ha lite färre saker, hitta dem när ni behöver det och ha lite mer ordning och reda.

Behöver du en ordningskonsult?
De flesta människor anser nog att de inte behöver hjälp med att organisera saker i sitt hem, utan kan lösa det själva. Men de allra flesta tenderar att skjutas upp projekt hemma, av olika skäl, oftast av tidsskäl. Eller att man inte klarar av att sortera och skiljas från saker.

Man är helt enkelt duktig på vissa saker men inte andra så det är därför vi ordningskonsulter finns. Som att träna, vi vet alla att det blir av och blir bättre resultat om man anlitar någon som är expert (går på träningsklass eller anlitar en PT, så ja, jag är din blivande ordningsPT. Det kommer kännas befriande och så skönt efteråt när du och andra i familjen hittar sina saker, och det är lättare för alla att fortsätta hålla ordning om det är ordning från början.

Och bra att lära barnen och ungdomarna hemma hur de kan göra.
Så för att verkligen få ett resultat rekommenderar jag att testa oss för något litet projekt, du kommer känna sådan energi, och glädje över ?en stor surdeg?, tro mig. Jag har gjort det själv. Och att ta detta steg, att fixa det själv blir för stort och det är oftast inte förrän man renoverar eller ska flytta som rensandet sker.

Vad kan du förvänta DIG av mig?
Som professionell organisatör eller ordningskonsult arbetar vi med dig för att kunna ta beslut om vad du vill behålla, och vart sådant du inte vill behålla ska ta vägen (säljas på loppmarknad, Blocket, skänkas, el spara i ett förråd (p g a säsong t ex).

Men, som en amerikansk ?Home Organizer Ms. Tokos? säger, ?förvänta dig inte att vi håller på att organisera medan du är ute och gör ärenden, spelar golf eller går ut på stan?. Du behöver vara med delvis och vara aktiv i processen, för du behöver identifiera vad du vill spara och om vi ska köpa in olika förvaringslådor för att göra det lätthanterligt. Det kommer bli en massa frågor under projektets gång men en hel del skratt också.

Kommer det bli pinsamt?
Svaret är nej, en ordningskonsult är som sagts tidigare alltid respektfull och dömer aldrig i något eller någon, men lite kan det kännas kring saker du säkert känner igen dig i, som kan kännas lite när jag frågar, men alltid på ett positivt sätt, så vad gör väl det, en städhjälp.
Och har du några saker i skåp och lådor du absolut inte vill att någon ska se, rensa bort det/dem innan jag kommer. Själv städar jag lite strax innan vår städfirma kommer för att jag ?inte plockat i ordning överallt haha?. Så du kan vara helt lugn.

Jag hoppas att jag väckt din nyfikenhet, och att du nu funderar på vilket projekt, litet eller större, jag skulle kunna hjälpa till med.