Sve Eng

Jultrender år 2011 : Vad gäller för årets julklappsinslagningar?

Surprisehouse julklappstrender 2011

2011-11-23

70-tals retro, hologram och eco/natur är några av årets trender
-2011 är "struktur/naturyta", "hologram" och "70-tals retro" några av de stora mönster- och inslagningstrender som gäller för årets julklappsinslagningar. Stilarna följer tydligt inrednings- och modebranschen, berättar Annica Thorberg, VD på Surprisehouse, Skandinaviens enda professionella Gift Wrap Artist och författare till böckerna ?Gör Snygga Paket och Gör Snygga Julpaket?. Att använda inslagningsmaterial eller dekorationer som är "gamla och i original" är fortfarande på stark frammarsch och helt rätt i tiden. Ecowrappingen är här för att stanna. Det är svårt att hitta gamla originalpresentpapper men desto lättare att fynda retro-juldekorationer, band och snören på lopp- och julmarknader, förklarar Annica Thorberg.

Trendiga julklappsinslagningar i en salig blandning
Färg- och stilmässigt ser vi i år en salig blandning av motpoler - allt från metalliska hologramliknande julkulemotiv, lusekoftmönster i rött/vitt med klassiska snöflingor till strukturer som efterliknar material i naturen som till exempel sten, bark, trä och skinn. Att 60- och 70-talen är på stark frammarsch ser vi också i vissa mönster. Har man tur kan man också hitta originalmaterial från den tiden ? då är man helrätt, säger Annica Thorberg.

Natur och eco är fortfarande rätt men vintage är på
snabb framfart
Hologrammotiven har metalliska/flouriscerande julfärger med traditionella motiv (granar, kulor, renar som blänker i isiga metalliska färger.) Strukturmönstren efterapar gärna mönster från naturen så att det liknar furu, bark, trä eller djurskinn. Med fördel kan man använda gamla tidningar, askar, notblad, kartor så att paketen ser mer naturliga och patinerade ut.
Ecowrappingen fortsätter växa - och är här för att stanna, menar Annica Thorberg. Att återvinna material och slå in presenter i andra material än julpapper är en rolig hobby och utmaning och "så rätt och personligt".

Fina kartonger visar omtanke
- Jag älskar skokartonger, fortsätter Annica Thorberg, att klä in dem i fina papper, gör att man får extra lyxiga kartonger som även går att återanvända till andra presenter eller till förvaring hemma.

Julpapper och julpynt följer mode- och inredningstrenderna i stort sett varje år. Annica Thorberg ser också lite olika stilvarianter där var och en är olik den andra men ändå hänger ihop. Samtidigt utvecklas de traditionella stilarna parallellt för varje år, ibland i färger, ibland i mönster eller figurer. Traditionella mönster och attribut finns kvar men i annorlunda uttrycksformer. Intresset för att göra vackra och personliga paket ökar år från år. Även i detaljhandeln ser man ett större intresse för hur paketen ser ut.

Dålig kvalitet på pappret blir aldrig bra
- I julhandeln dyker tyvärr alltid de "gamla vanliga traditionella tomtepappren" av dålig kvalitet upp, säger Annica Thorberg, och uppmanar i år handlarna att våga "erbjuda alternativ", både i pris, stil och kvalitet och inte bara samma papper, band och kartonger år ut och år in.

Annica Thorbergs "inne- och utelista" för julklappsinslagningar:

INNE
* naturmaterial
* ecowrapping
* retro 60- & 70 tal, vintage
* hologram/metalliskt/flouriscerande
* lusekofte-mönster
* personliga paket
* presentaskar och dyrare presentpåsar
* naturband, siden, bomull, ull, garn
* naturdekorationer, kottar, kulor, kvistar, bär

UTE
* tomtepapper av dålig kvalitet
* dåligt papper med vintermotiv
* metallic snören
* krullade snören som klipps upp och slängs
* billiga logotyper
* färdigköpta juletiketter
* tryckta kedjekartonger

>