Sve Eng

Servetter - en trend som växer

Servettbrytning Franska Liljan

2013-10-23

- Att bryta servetter, är en gammal fin tradition, som mer och mer har kommit i skymundan. Det skedde kring 1940-talet då engångsservetterna gjorde sitt intrång på på den svenska marknaden, förklarar Annica Thorberg på Surprisehouse.

Så här i jultider, är det många som vill duka sina bord fina. Man tar fram finservisen och de gamla ärvda linneservetterna. Att duka bordet fint och personligt har kommit i ropet igen. Men att bryta servetterna, har inte varit lika självklart, berättar Annica Thorberg. Troligen för att man inte kan. Det märker jag när jag håller kurser i servettbrytning. Men, det finns ett stort intresse!

- I inredningstidningar finns mängder av inspirerande reportage där servetterna ofta vikts enkelt och lagts på tallriken med en kvist, en blomma eller någon servett ring, säger Annica Thorberg. Det är fint men inget slår ordentligt manglade, stärkta servetter i konstfullt brutna dekorationer.

För några veckor sedan anlitades Annica Thorberg av IKEA i Haparanda för att under två dagar demonstrera och låta kunderna få lära sig att bryta servetter. Det visade sig att intresset var stort och IKEA har under hösten även lanserat egna tygservetter som komplement till deras storsäljande pappersservetter.

- Vi började hålla kurser i servettbrytning redan år 2009 och ser att intresset ökat markant. I år har flera företag bokat in kurser hos oss, vilket är jätteroligt. För år 2012 utökar vi vårt kursutbud, för att inspirera yngre generationer att fortsätta denna tradition.

Det är glädjande att läsa artikeln i Svenska Dagbladet, 3 dec 2011, om serverttbrytningskonstnären Joan Sallas som snart kommer att ha en egen egen fantastisk utställning på Hallwylska museet i Stockholm (www.hallwylska.se).

- Vi vill verkligen att denna konstart ska få en renäsans, och att alla ska lära sig bryta sina egna servetter. Mitt tips är att gå på loppisar, basar och auktioner, där slumpas gamla fina servetter ut till låga priser, påpekar Annica Thorberg. Jag föreslår också att man lär sig några olika varianter av servettbrytning för att kunna göra vackra, personliga dukningar.
Fr 2013 satsar Surprisehouse på att hålla kurser för både privatpersoner, företag och branscher där denna kunskap kan komma att behövas.

>